Offshore 03 - Zeeuwse-Navy-Seals

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Offshore 03

WILLEM NA MARINE
Drugs controle bij crew change met de helicopter

OffShore 03

Joop was een hele fijne vent, een van de beste collega's die ik ooit had gehad waar dan ook maar. Joop was ook lui. Er kwam niets uit zijn handen. Hij zat de hele shift met allerlei mensen te ouwehoeren en geintjes te maken en alles waar papier en pen of potlood aan te pas kwam bleef hij ver bij vandaan met dit alles wil ik geen kwaad woord over Joop zeggen want zoals ik al vertelde het was een hele fijne vent en een hele goeie maat. Dit allemaal neemt niet weg dat ik het er wel eens moeilijk mee had.
Toen ik op mijn eerste shift een rondje door de store ging maken met Francisco vroeg ik deze het hemd van zijn kont. o.a. Of de materialen weleens overhaald werden. Dit was belangrijk voor alle materialen maar vooral met alle bewegende spullen zoals ketting takels - shackles enz.. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er duizenden verschillende soorten materialen in de store en "bij gebouwen" waren. De shackles en ook de ketting takels waren in een hoek op de grond gegooid en nog vele andere dingen. Ik ging meteen naar de lasser foreman en deck foreman.om te vragen een stelletje haken en pinnen aan een wand te lassen in de store en omdat er op dat moment niet veel werk aan dek was kreeg ik alle mede werking. Toen Joop weer op shift kwam vroeg hij wat ik aan het doen was en ik legde het hem uit. Hij was er erg blij mee en zou de lassers in de gaten houden dat ze een goeie job deden. Dit was hem wel toevertrouwd want hij had een grote muil en kon de zaken zeer duidelijk vertellen.

Ik zette Fransisco aan het werk met het overhalen van de ketting takels. daar wist hij wel het een en ander vanaf. De hulp van Joop zou beginnen met het overhalen van shackles - kabel klemmen en dat soort spullen. Ik hoorde van Fransisco welke maten (het tonnage) van de betreffende we zo ongeveer hadden. Het overhalen liep goed en ook de hulpen waren blij met het werk Als je een shift van twaalf uur alleen maar uit je neus zit te vreten dan duurt zo'n shift erg lang een ze hadden nu de genoegdoening dat ze niet op der flikker kregen dat iets niet werkte of totaal naar de knoppen was.
Het is te veel om al het werk in de store op een rijtje te zetten maar ik zou blij zijn als er een "beetje" inventaris was gemaakt om verantwoord te kunnen werken en niet van het een paar ton aan boorde te hebben en van het ander niets
Gelukkig had Rinus een lijst van het inventaris waarmee de Ocean Builder naar Trinidad was gegaan en die later vanuit de praktijk nog toegevoegd waren.
Na een dag of wat kwam onze nieuwe toolpusher in de store. Het eerste wat hij vroeg was of er koffie was, en dat was er. De koffie die ik maakte was altijd behoorlijk sterk en dat stelde hij erg op prijs. Hij wist van de kapitein dat ik mijn eerste torn aan boord maakte en dat ik bij de marine was geweest en op de bagger had gezeten. Hij begon me overal over uit te vragen. Francisco was bezig met het overhalen van de ketting takels. de hele werkbank lag vol met allerlei onderdelen. Hij begon ook meteen met het afkeuren van een stuk of wat takel;s en een hele hoop shackles. Flikker dat zo'tje meteen over de muur zei hij, Het is te riskant om met spullen te werken waarop je niet kunt vertrouwen. We hadden shackles aan boord van 0 tot 500 ton. De lichtere shackles werden in serie getest en iedere serie had zijn eigen test certificaat. De zware shackles hadden ieder hun eigen certificaat. Hij vroeg waar die certificaten waren en dat wist ik natuurlijk niet maar ik zei hem dat ze vermoedelijk aan de wal waren op het kantoor. Ik moest ze meteen opvragen en aan hem geven. hij hield deze certificaten onder eigen beheer. De nieuwe toolpusher was Horace Strange. Hij was een Cajun. Dit zijn de Arcadians (Fransen) die ooit eens uit Canada waren getrapt door de Engelsen. Zij waren naar Amerika uitgeweken en hadden zich gevestigd in, over het algemeen de staat Mississippi maar kwamen ook voor in Missouri en Louisiana

Het zijn Amerikanen maar totaal verschillend. De taal die zij onderling spreken is meer Frans. Zei trekken zich van de Amerikaanse wetgeving op vele punten helemaal niets aan . Ze hebben hun eigen wetten. Zelfs de politie. Ik heb het altijd prettige mensen gevonden om mee te werken.
Toen begon hij over een punt waardoor ik in de moeilijkheden kwam. Hij wilde een lijst van de inventaris. Ik wilde hem niet vertellen dat die er niet was maar ik vertelde hem wel dat ik er mee bezig was. Ik liet het hem zien en hij leek er tevreden mee te zijn.
Ik had drie maanden de tijd en hoopte er dan mee klaar te zijn. Toen ik het Joop vertelde was zijn antwoord. niets van aantrekken. Ik vroeg hem wat hij aan Horace zou vertellen als hij dezelfde vraag kreeg. Ik spreek geen Engels zei Joop. Het was vechten tegen de bierkaai.
Gelukkig kwamen Harry Jurgens en Rinus van Klingeren aan boord Harry Jurgens was meer de baas van het hele spul wat ik hoorde en Joop en hij stonden op erg goede voet met elkaar. Nu zat ik dus nog meer in de moeilijkheden. Toen Rinus later in de store kwam vroeg hij hoe het ging .
Ik had mij al voorgenomen om de verantwoording te nemen voor al deze inventaris maar vertelde hem wel dat het op het ogenblik een grote kolerezooi was omdat er geen inventaris lijsten waren en er ook geen inventaris gemaakt werd

Tot mijn verbazing gaf hij mij wel gelijk maar hij zei ook, het is wel jammer want Joop is zo'n fijne vent. Ik was het met hem eens maar vertelde hem ook dat je als "fijne vent" ook je verantwoordelijkheden hebt. Rinus loste gedeeltelijk de zaak op door te zeggen dat de lijst van inventaris die hij mij had gestuurd ook naar Horace gestuurd zou worden met een verklaring er bij dat het een standaard lijst was en nog niet helemaal compleet. Voorlopig was de zaak gered maar Horace was er niet gelukkig mee en ging zelf een lijst maken met alles was hij dacht nodig te hebben. Ik heb van die tijd af aan met deze twee lijsten gewerkt tot ik inventaris had gemaakt. Ik kon het nu een beetje rustiger aan doen. Toen ik het Joop vertelde zei hij, zie je wel, ik heb het je verteld waarop ik hem vertelde dat hij dan maar de administratie moest voeren en aanvragen e.d. indienen. Alle aanvragen werden door Horace gecontroleerd en die had wel door wanneer het een rotzooi. was. Ik moest maar de administratie blijven voeren zei hij toen Ik zeg dat is goed maar dan volledig op mijn manier. Om te beginnen gaan we op iedere shift een lijst op maken van alles wat er de store uitgaat en dan maak ik later wel uit wat een verbruiks artikel is en volledig afgeschreven kan worden. De rest gaan we eens in de maand inventariseren. Jij en ik...............Joop heeft zich nooit verbeterd
Was wel een geinige vent!
De drie maanden voor Joop zaten er bijna op en we zaten vol spanning of nummer drie terug zou komen. Dit was natuurlijk een onmogelijke zaak als je iedere maal wee af moest wachten of je aflosser wel of niet zou terugkomen.. Ook al was Joop vrijgezel, drie maanden aan boord was voor iedereen genoeg. Bovendien had ook Joop zijn verplichtingen in Nederland. Hij moest nog een hoop dingen betalen en zoals hij zei, ik verdien nu genoeg om dit te doen . Iedereen had zijn redenen o0m met verlof te willen. We zaten met zijn twee te praten over de toestand met nummer drie en ik zei tegen hem ga je akkoord als ik die vent kan dumpen? Daar zou hij heel blij mee zijn en desnoods zou hij eerder terug komen van verlof als de aflossing in de knoei kwam. De tijd van nummer drie was dus geteld.
Er kwam , zoals gewoonlijk, een telefoontje van het wal kantoor met de namen van de aflossers en gelukkig stond nimmer drie er ook op en Joop ging zijn tas pakken. Je kwam meestal met een tas vol met spullen aan boord en ging met een lege naar huis. Na drie maanden had je niet veel goeie spullen over dus ging de rotzooi over boord. Toen de chopper kwam bracht ik Joop naar het heli deken ik vond het werkelijk jammer dat hij ging want het was inderdaad een geinige vent. De nummer drie kwam uit de chopper en liep zonder een woord te zeggen meteen naar de hut. Ik zei tegen Joop, hij maakt het mij een heel stuk makkelijker door zijn domme manier van optreden.

Toen Joop vertrokken was ging ik naar de hut en vroeg de nummer drie wat er aan de hand was. Hij vroeg ook nog waarom ? Ik vertelde hem dat hij een onbeschofte kaffer was. Het bleek dat hij al een beetje ingelicht was door het kantoor dat hij moest veranderen . Ook was hem gevraagd wat eigenlijk zijn bedoeling was. Het kantoor was er van op de hoogte dat hij de e.o.a. schriftelijke cursus volgde en geen barst deed aan het werk waarvoor hij aan boord was. Wat voor cursus hij volgde wist ik niet maar hij werd er niet bepaald veel verstandiger Ook vertelde op het kantoor dat wanneer hij de cursus doorlopen had hij een baan ging zoeken aan de wal. Door dit te vertellen maakte hij er dus iedereen attent op dat hij zo maar eens een keer weg kon blijven.
Ik liet hem de dag shift lopen want op de nacht shift had ik meer tijd om met de papieren door te gaan. Hij was het daar niet mee eens maar ik vertelde hem dat ik nu het werk aan het doen was wat hij van het begin af aan had moeten doen. Ook vertelde ik hem dat hij van alle papieren af moest blijven en alleen een lijst bij houden van hetgeen er op zijn shift uit gegeven werd. Ik had Francisco al gezegd dat hij Rubio, de hulp op de andere shift , moest vertellen wat de bedoeling was. Dit kwam voor elkaar. Voor alle zekerheid nam ik na mijn shift de papieren mee waarmee ik aan het werk was. Het is niet prettig als je op een dergelijke manier moet werken.
Ik vroeg hem op een dag wat zijn plannen waren en vertelde hem wel dat wanneer hij tijdens zijn torn aan boord de zak zou nemen de volledige reis en verblijfskosten voor zijn rekening kwamen. Hij vroeg of ik dit uitmaakte. Ik zei nee dat maak ik niet uit maar het is de regel dat je deze kosten moet betalen als je de zak neemt zonder een aflosser te hebben .Ik zei hem meteen dat dit natuurlijk ook zo was als je vanwege eigen schuld de zak kreeg. Of ik dan wel uit zou kunnen maken dat hij de zak kreeg vroeg hij . Hier zei ik ook nee op maar dat ik als zijn collega wel een dikke vinger in de pap had omdat hij absoluut ongeschikt was voor zijn werk en Joop en ik er niet op konden vertrouwen of hij wel terug kwam. Deze vent moest van boord en ik was hem aan het voorbereiden Hij bleef doorgaan met het niets doen en Rubio, zijn assistent vertelde mij dat hij zelden in de store was. Rubio moest hem maar bellen als er iets was De volgende dag belde ik Rinus op om hem te vragen een nieuwe storekeeper te zoeken. Er zou meteen actie op genomen worden. Het toeval wilde dat binnenkort Kees van het Hooft (personeel chef) en Harry Jurgens naar Trinidad zouden komen en dan zou de zaak besproken worden. Ik zou ze ook wel aan boord zien. Ik vertelde de nummer drie wat er stond te gebeuren . Hij vond het allemaal wel best. Hij had nu ook de gelegenheid om zijn zegje te doen.
Een paar dagen later kwamen inderdaad Kees en Harrie aan boord. Het was op mijn shift en ze vroegen het een en ander alhoewel ze al ingelicht waren door Rinus maar ook door Roel, de kapitein. Die had van andere mensen gehoord over de moeilijkheden met de nummer drie. Toen ik, nadat ik was afgelost ging schaften, zaten ´´ kopstukken´´ Kees en Harrie maar ook Roel en Horace in de messroom en ze vroegen of ik bij ze kwam zitten. Het een en ander werd nog eens doorgenomen en Roel en Horace gingen beiden akkoord dat de vent de zak kreeg . Het was nu de zaak van het kantoor in Antwerpen om een nieuwe man te zoeken. Dat duurde niet lang. Rinus belde al na een paar dagen dat ze een nieuwe man hadden gevonden die wel geschikt leek. Hij kon beginnen wanneer ze maar wilden en had ook geen bezwaar om, als het nodig was, een tijdje langer te blijven. Dit was dus een goed teken. Nu was het probleem, komt mijn aflosser wel of komt hij niet van de baan. Voor mij persoonlijk was dit van erg groot belang.

Een ding was zeker, als nu de nummer drie niet de zak nam dan kreeg hij hem. Je moet soms, misschien tegen wil en dank, keihard zijn maar mietjes kun je op geen enkel schip[ gebruiken. Ik heb ergens gezegd dat Joop ook niet veel deed maar hij had allerlei eigenschappen die dat goed maakten. Hij was een goeie maat waarop je kon vertrouwen en hield er bij velen de moed in. Jammer dat niet iedereen het zo begreep.
Ik begon goed op te schieten met mijn papierwinkel. Ik deed het allemaal in klad en als ik weer een partij klaar had stuurde ik het naar Rinus die er voor zorgde dat het op lijsten overgetypt werd. Ik vroeg van iedere lijst een aantal extra afdrukken waarmee ik eventueel mee zou kunnen werken
Toen Joop terugkwam van verlof was hij erg blij met hetgeen hij zag nadat ik hem verteld had wat de bedoeling was, Toen ik hem vertelde hoe het er voor stond met de nummer drie was hij nog gelukkiger. Toen Joop aan boord kwam hij een vracht papieren bij zich die Rinus hem had gegeven voor mij. Rinus had tegen hem gezegd, deze papieren zijn voor Willem en daar mag jij absoluut niet aankomen. Ik zei, Joop wij waren bang dat je ze uit de chopper zou flikkeren. Hij had ook iets voor mij, een fles jenever. Daar had ik wel genoeg aan voor een dag of twee zoals hij zei.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu