JAN SCHALKWIJK - Zeeuwse-Navy-Seals

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

JAN SCHALKWIJK

SOBATHOEK

Hoi Hendrico, leuk dat ik eindelijk ook geplaatst ben in de Galerij der Gladiatoren.

Hier even mijn verhaal'
"Na als mijnwerker te hebben gewerkt, dus diep onder de Limburgse bodem, ging ik ter koopvaardij en bevoer de verschillende zeeën als jong maatje. Toen ik werd opgeroepen voor mijn dienstplicht besloot ik daar maar gebruik van te maken daar ik in die tijd een vriendinnetje had. Werd ingedeeld bij de Infanterie en na de militaire opleiding werd ik overgeplaatst naar Roosendaal teneinde de Commando-opleiding te volgen maar daar ik daarvoor ook eens te kennen had gegeven, dat ik naar de K.M. wilde daar de zee toch trok vertrok ik na 2 weken naar Voorschoten om uiteindelijk geschikt bevonden te worden voor, hetzij de mariniers of de Vloot. Daar ik genoeg door het veld had gebaggerd en voldoende had geleerd hoe schuttersputjes moesten worden gegraven besloot ik te kiezen voor de doelstelling van Michiel Adrz de Ruyter, de VLOOT.
In mei 1958 werd ik geplaats op het MOKH en na de EMV naar de Hr.Ms. De Ruyter. Na de vakopleiding gaf ik mij op voor de brevetopleidingen Duiker en Geruispeiler. In afwachting van het één en ander werd ik geplaatst op de Onderzeedienstkazerne te Den Helder. Daar de opleiding tot Duiker2 eerder afkwam dan die van Geruispeiler was het voor mij "kat in het bakkie" en werd overgeplaatst ( 1959) naar de Soemba en volgde daar de opleiding tot Duiker2 en uiteindelijk slaagde ik ( met nog 4 sobats) en kon met trots mijn brevet opnaaien. Vervolgens volgden wij de bekende Kikkeropleiding. Ben tot mei 1960 bij het duikbedrijf gebleven en werd geplaatst aan boord van de Utrecht om naar Nieuw-Guinea te gaan. In augustus 1962 wederom in Den Helder teruggekeerd waarna ik weer werd geplaatst bij het Duikbedrijf in Den Oever. Heb als duiker daarna wat korte detacheringen gehad aan boor van de Sittard en Lacomblé.
In 1964 deelde mijn ex-verloofde liefdevol mede, dat zij het nu genoeg vond en dat ik maar een job moest gaan zoeken in de burger-maatschappij. Ik kon toen terecht bij de het duikbedrijf van Vos of Weismuller maar daar ik dan weer "buitengaats" zou moeten gaan fluisterde mijn lief mij lieflijk toe, dat ook dit geen optie was waarna ik uiteindelijk terecht kwam bij de politie Amsterdam. Na een goede tijd als Hermandad ben ik begin 1993 met VUT gegaan en in 2003 met pensioen. Geniet nu volop van mijn gezin, t.w. mijn eigen meisje, 3 zoon en 4 kleinkids, dus het leven kan niet meet stuk."

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu