HrMs de Ruyter.17 - Zeeuwse-Navy-Seals

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

HrMs de Ruyter.17

WILLEM GELENS 4Edinburhg                                                                         

We liepen Edinburgh binnen op de platvoet. Na aftrap meerrol werden ook de machinekamer en ABCD centrale bedankt
Zoals gewoonlijk ging ik vóór het douchen e.d. een biertje halen in het kpl's verblijf.
Toen ik vanuit de centrale op het bovengelegen dek kwam zag ik dat de normale doorgang naar de meer naar achter gelegen matrozen verblijven was afgesloten door middel van een gordijn met daar achter een rij kasten. Dit hield in dat de commandant zeemacht met zijn gevolg nog diezelfde avond aan boord zouden komen. Hier was niets mis mee en ook niet dat wij een andere weg moesten nemen om in het verblijf te komen. Ook zij hadden recht op een feest en de CZM. en zijn gevolg op gratis zuipen. Tot dat gevolg behoorden ook grote aantallen burgers die op de e.o.a. onbegrijpelijke manier iets met de marine te maken hadden.
Deze figuren kwamen uitsluitend om te zuipen en het grote voordeel was , om 22.00, werd er niet met de bel gerammeld dat de bar dicht ging, zoals in dat land de gewoonte was.
Degenen die dan nog niet bewusteloos waren afgevoerd konden dus gewoon door gaan.
In het korporaals verblijf was het gezellig zoals altijd maar we moesten het bier wél betalen.
Na een of twee of tien biertjes ging ik terug naar het verblijf om me te af te soppen.
Toen ik weer achteruit kwam was ik het gordijn met toebehoren vergeten en ik zou net de trap naar beneden nemen toen ik iemand hoorde razen en tieren. Een van de bemanningsleden, een marinier in dit geval had zijn hoofd om de hoek van het gordijn gestoken om een beetje ijswater te drinken uit de donkey die er pal achterstond. Die werd gezien door een officier en dat was degene vanwaar het geschreeuw kwam.
De marinier werd op een werkelijk onbeschofte manier uit gemaakt voor oud vuil. De arme sodemieter stond in de houding zijn excuses aan te bieden maar dat hielp hem niet, hij werd voor rotte vis en allerlei andere viezigheid uitgemaakt. Je zag dat deze officier er van genoot. De marinier verloor zijn zelfbeheersing niet maar ik was het toen al lang kwijt en ging me met de zaak bemoeien.
Tot op dat moment was ik absoluut niet dronken, verre van dat, maar met ieder volgend woord kreeg ik het meer voor m'n kiezen en er kwam een rode waas voor mijn ogen.
Ik ben de naam van die officier kwijt anders zou ik hem zeker noemen maar wel weet ik nog dat hij het schandknaapje van Ltz.1 Hoeke genoemd werd. Ook zo'n viespeuk.
Toen deze "schandknaap" dacht mij ook uit te moeten maken ging ik werkelijk over de zeik trok de gordijnen los en trapte daarna de rij kasten om. De poot was achter de kasten weggedoken en zat beklemd tussen kasten en wand
Nadat hij er eindelijk achter vandaan kwam begon hij overnieuw en hij zou ons beiden rapporteren. Ik had hem al vast maar de marinier haalde mij over hem niet op zijn sodemieter te geven. Ik liet hem gaan maar terwijl hij wegliep begon de klootzak weer te etteren.
Ik ging hem achterna nadat ik me los had kunnen maken van de marinier maar kon de poot niet meer inhalen
Ik wilde naar de longroom om de commandant zeemacht eens te vertellen wat er precies aan de hand was bij de marine. Op weg daarheen kwam ik de poot , nu in gezelschap van de door hem verafgode Hoeke tegen. Het schijthuis gaf de majoor hofmeester de opdracht om mij tegen te houden.
Hoeke was een poot, geen normale want daar heb ik niets tegen maar hij was een gemene poot.
De majoor wilde mij tegenhouden samen met een andere hofmeester en toen ik ze vroeg mij
los te laten deden ze dat niet. Daarop gaf ik beiden een oplazer en ze moesten me wel loslaten
Deze beide mensen heb ik nadien mijn excuses aan geboden. Ik schaamde me rot dat ik ze geslagen had. De majoor had mij ook kunnen rapporteren maar heeft het niet gedaan.
Van wat er verder gebeurde tot het moment dat ik bij de commandant stond weet ikzelf niet veel meer van maar het is mij later haarfijn uit de doeken gedaan door o.a. de majoor hofmeester, de majoor van de mariniers (tevens o.o. van politie) vier van zijn mariniers en mijn div.chef Ltz.2 van Til.
Ik was nog steeds opweg naar mijn maatje de commandant zeemacht maar op de trap werd ik tegen gehouden door de 4 mariniers. Toch liep ik met deze 4 jongens die als klitten aan mij hingen de trap op.
Natuurlijk hadden ze mij met het grootste gemak in elkaar kunnen slaan maar dat verdomden ze. Ik kon normaal gesproken goed met de mariniers overweg en nu ik het voor een van hun maten opgenomen had en daardoor in de moeilijkheden was gekomen piekerden ze er niet over om mij in elkaar te meppen. Ook de o.o.van Politie ze geen opdracht daar toe.
Uiteindelijk kregen ze mij natuurlijk wel plat. Ik had er denk ik ook geen zin meer in om met de CZM. te gaan praten en ze hebben mij, samen met Ltz. van Til naar mijn tampatje gebracht
De volgende morgen was het wakker worden een beetje moeilijke zaak en ik was een gedeelte van de film kwijt maar werd al heel gauw ingelicht over hetgeen er allemaal gebeurt was en iedereen ,ook ik, was er van overtuigd dat ik wel in de moeilijkheden zat . Ook iedereen was het er over eens dat ik wel voor de krijgsraad zou komen waaronder de O.O van Politie en ook mijn divisie chef bij wie ik mij later moest melden maar hij zou mijn best voor me doen. Ik hoefde overigens aan niemand uit te leggen wát er precies was voorgevallen want de hele bemanning wist het en beter als ik zelf.
Ik was door twee personen gerapporteerd, dat was de officier die ik klem had gezet en zijn speelkameraadje Ltz.1 Hoeke. De laatste had ik jammer genoeg niet voor z'n bek kunnen slaan maar ik had hem uitgemaakt voor allerlei soorten oud vuil. Niemand die mij dat kwalijk nam want hij was oud vuil, een “vieze” poot.
In de loop van de ochtend moest ik op parade komen bij de commandant Siem de Boer. De rest van de raddraaiers was al geweest en ik stond samen met de O.O.van Politie op de gang voor de hut van de ouwe te wachten. De O.O.van Pol.
Zei, Willem ik ben bang dat je nu niet meer te redden bent reken maar op de krijgsraad en Nieuwersluis maar daar was ik zelf ook al van overtuigd en ik kon mij er absoluut niet druk overmaken.
Bij de commandant binnen kreeg ik behoorlijk op mijn flikker. Hij kon beter vloeken als een bootsman. Aan het einde van zijn tirade vroeg hij mij of ik nog iets te zeggen had maar dat had ik niet. Ik wilde niet met allerlei stom gelul er onderuit zien te komen.
Toen zei mijn divisie chef Ltz.2 van Til dat hij nog wel graag iets wilde zeggen waarop ik de deur uit moest even later gevolgd door de O.O.v.Pol
Ik heb heel vaak op parade gestaan maar had nog nooit meegemaakt dat de divisiechef iets wilde zeggen. Normaal gesproken waren ze blij dat het zootje achter de rug was. Ik mocht aannemen dat het feit dat hij de ouwe wilde spreken in mijn voordeel zou zijn, en zo dacht ook de O.O.v.Pol. erover hetgeen hij mij dan ook zei. Dat ik er uit moest akkoord maar dat ook hij moest gaan was op zijn minst erg vreemd. Zijn woorden waren, ik denk dat er nu over een officier geluld wordt
Hij had gelijk.
Even later kwamen Ltz.1 Hoeke met zijn schandknaapje er langs, met veel haast. Zij gingen bij de ouwe naar binnen waaruit na korte tijd een hoop gevloek en getier van hem te horen was. De O.O.v.Pol. gaf me een stomp en zei dit ziet er werkelijk goed uit voor jou.
Hoeke en zijn lieverd kwamen naar buiten en aan hun blikken te zien hadden ze mij graag ter plekke dood gemaakt, als ze daar tenminste het lef voor hadden gehad.
Ik moest weer naar binnen . Siem ging niet meer tekeer en alles wat hij zei was, ga maar morgen vroeg hoor je het wel.
Later hoorde ik dat mijn divisie chef de ouwe hoe werkelijk de vork in de steel zat en dat de beide poten mij op een schofterige manier behandelden en dat ik daarop min of meer amok maakte. En ook dat hij samen met de mariniers naar mijn kooi hadden gebracht. Hij was de enige naar wie ik had willen luisteren.
De volgende morgen melde ik me bij de officier van de wacht voor uitslag parade en deze dreunde het steeds weer zelfde af, de commandant heeft gedacht je te moeten straffen vanwege dat en dat feit met TWEE dagen licht arrest. Ik wist niet wat ik hoorde want ik had op tenminste 14 dagen streng arrest gerekend, en ik was niet de enige. Ik zei dan ook heel dom WAT waarop hij, wij snappen er ook niks van

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu